Vyhľadávanie
Správy

Galavečer v KHL: Daciuk získal špeciálnu cenu za historický zápis + video

Autor: Marián Masaryk  /   24. mája 2018

V stredu sa oficiálne skončila jubilejná 10. sezóna KHL odovzdaním výročných ocenení v Moskve. Najdekorovanejšími boli Nikita Gusev a jeho tím SKA Petrohrad. Výnimočného uznania sa dočkal Pavel Daciuk.

Jediným hráčom s tromi oceneniami bol útočník Petrohradu Nikita Gusev, ktorý sa tešil aj z toho najcennejšieho. Jeho spoluhráč Pavel Daciuk si prevzal špeciálnu cenu. Po dve ceny získali okrem neho aj Pavel Francouz a Justin Azevedo. Slováci sa nedočkali žiadnej trofeje.

Pripome?me, že ročník 2018/19 odštartuje 1. septembra 2018 a základná časť sa skončí 22. februára 2019. Play-off sa začne 25. februára a skončí sa najneskôr 25. apríla 2019. Dva duely základnej časti sa odohrajú mimo mapy KHL – jeden v októbri vo Viedni a jeden v novembri v Zürichu.

Článok pokračuje pod reklamou


Výročné ocenenia KHL za sezónu 2017/18:

Zlatá hokejka – Nikita Gusev (SKA)

Gusev sa stal najužitočnejším hráčom základnej časti po tom, ako skončil druhý v ligovej produktivite len o bod za spoluhráčom Iľjom Kovalčukom. V 54 zápasoch nazbieral 62 bodov, pričom so 40 asistenciami bol lídrom súťaže. S 22 gólmi mu patrilo tretie miesto po Nigelovi Dawesovi a Kovalčukovi.


Cena pre víťaza bodovania – Iľja Kovalčuk (SKA)

V 53 dueloch získal „Kovi“ 63 bodov za 31 gólov a 32 prihrávok. V počte gólov bol v lige druhý za Dawesom, v počte asistencií piaty. Víťazom bodovania sa stal prvýkrát v kariére.


Najlepší strelec – Nigel Dawes (Astana)

Kapitán Barysu nastrieľal 35 gólov a pridal 20 asistencií iba v 46 dueloch. V bodovaní skončil tretí za Kovalčukom a Gusevom. S 56 bodmi bol tiež najlepším legionárom súťaže a zaznamenal aj najviac víťazných gólov (9).


Najproduktívnejší obranca – Philip Larsen (Ufa)

Dánsky zadák nazbieral 38 bodov v 54 zápasoch, pričom s 11 gólmi i 27 asistenciami mu na jeho poste patrilo tretie miesto v lige.


Brankár sezóny – Pavel Francouz (Čeľabinsk)

Plze?ský rodák odchytal 35 zápasov s 15 výhrami a piatimi čistými kontami. Zaznamenal úspešnosť zákrokov 94,6 % a priemer 1,8 inkasovaného gólu. V 12 dueloch play-off si ich ešte vylepšil na 94,9 % a 1,9. Vyhral šesť z nich a doviedol Traktor do konferenčného finále.


Nováčik sezóny (Cena Alexeja Čerepanova) – Vitalij Kravcov (Čeľabinsk)

Francouzov 18-ročný spoluhráč si pripísal na konto štyri góly a tri asistencie v 35 zápasoch za prvý tím. V play-off exceloval s 11 bodmi (6+5) v 16 dueloch a po každom z prvých troch kôl ho vyhlásili za nováčika týžd?a. V základnej časti bol dvakrát nováčikom mesiaca.


Tréner sezóny – Zinetula Biľaletdinov (Kaza?)

Legendárny kouč vyhral ako prvý v histórii KHL tri Gagarinove poháre s jedným tímom. Ak Bars doviedol k titulu aj v prvých dvoch ročníkoch súťaže (2009, 2010) a v roku 2015 prehral vo finále. Ako hráč získal olympijské zlato a šesť titulov majstra sveta.


All-star tím sezóny (Zlatá prilba)

Pavel Francouz (Traktor) – Nikita Triamkin (Avtomobilist), Bogdan Kiselevič (CSKA) – Dmitrij Kagarlitsky (Severstaľ), Justin Azevedo (Ak Bars), Nikita Gusev (SKA)


Najlepší útok sezóny (Ufa)

Najúdernejšou formáciou základnej časti bolo švédsko-fínske trio z Ufy v zložení Joonas Kemppainen, Linus Omark a Teemu Hartikainen. Dokopy sa postarali o 52 gólov tímu, pričom Hartikainen ich nastrieľal 20 a zvyšní dvaja po 16.

Víťaz „tabuľky pravdy" – Maxim Šalunov (CSKA)

Šalunov ovládol štatistiku plus/mínus s 28 plusovými bodmi v 46 zápasoch. Okrem toho zaznamenal 40 bodov za 20 gólov a rovnaký počet asistencií, všetko jeho kariérne maximá. Bol najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom tímu.

Tichonovov (Kontinentálny) pohár – SKA Petrohrad

Petrohrad vyhral základnú časť so 138 bodmi v 56 zápasoch o 14 bodov pred rivalom CSKA. Pred najlepším tímom z Východnej konferencie, ktorým bola Kaza?, mal náskok až 38 bodov. Dlhodobú fázu ročníka ovládol v KHL druhýkrát po roku 2013.


Cena Vselovoda Bobrovova – SKA Petrohrad

SKA bolo s prehľadom najviac skórujúcim tímom v lige s 227 gólmi v 56 dueloch. To predstavuje priemer viac ako štyri góly na zápas. Žiadne iné mužstvo sa pritom nedostalo ani na hranicu 200 presných zásahov. Druhé CSKA ich malo 175, inkasovalo ich však najmenej (89). Okrem neho už iba Petrohrad nedostal viac ako 100 gólov (97).

Špeciálna cena Syrius – Pavel Daciuk (SKA)

Kapitán SKA dostal novú cenu ako uznanie za historický zápis. Stal sa prvým hráčom, ktorý vyhral Stanley Cup (2002, 2008), Gagarinov pohár (2017), majstrovstvá sveta (2012) i olympijské hry. To posledné sa mu s Ruskom podarilo práve v ostatnej sezóne. Už predtým bol členom slávneho Triple Gold Clubu.


Najužitočnejší hráč play-off – Justin Azevedo (Kaza?)

Azevedo nazbieral pri ceste za titulom 24 bodov v 19 zápasoch, o sedem viac ako druhý Omark. V play-off bol najlepší aj v počte prihrávok (15) a víťazných gólov (5), s deviatimi gólmi celkovo bol druhý za spoluhráčom Stanislavom Galijevom.

Neoceniteľný hráč – Konstantin Barulin (Soči)

Najmä vďaka svojmu brankárovi sa Soči vrátilo po rokoch do play-off. V základnej časti zaznamenal bilanciu 14-16-4 s dvomi čistými kontami, úspešnosťou zákrokov 92 % a priemerom 2,43 inkasovaného gólu na zápas.


Hráčka sezóny (WHL) – Oľga Sosinová (Ufa)

Sosinová nazbierala v drese tímu Agidel Ufa 43 bodov (19+24) v 22 zápasoch, teda v priemere takmer dva body na zápas. Na ceste za majstrovským titulom strelila najviac víťazných gólov v lige (6).


Novinár sezóny – Igor Jeronko (Sport-Express)




ĎALŠIE OCENENIA:

Víťaz Západnej konferencie: CSKA Moskva

Víťaz Východnej konferencie: Ak Bars Kaza?

Najväčší džentlmen na ľade z obrancov – Jegor Martynov (Omsk)

Najväčší džentlmen na ľade z útočníkov – Nikita Gusev (SKA)

Cena za prínos športu – Pavel Daciuk (SKA)

Najrýchlejší gól sezóny – Alexander Jelesin (Jaroslavľ), 5 sekúnd

Najneskorší gól sezóny – Mika Niemi (Jokerit), 142 minút a 19 sekúnd

Cena pre „Železného muža" (najviac zápasov za posledné 3 sezóny) – Jevgenij Timkin (Magnitka, 224)

Zlatá píšťalka pre najlepšieho hlavného rozhodcu – Konstantin Olenin

Zlatá píšťalka pre najlepšieho čiarového rozhodcu – Alexander Sadovnikov

Cena Valentina Sycha pre najlepšieho manažéra – Nail Maganov (Kaza?)

Cena Vladimira Piskunova pre najlepšieho správcu tímu – Rustem Kašapov (Kaza?)

Cena Andreja Zimina pre najlepšieho tímového lekára – Ilmir Chabibrachmanov (Kaza?)

Záznam z galavečera:



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist